De wondere wereld van de darmbacteriën en depressie

 

Een tennisveld vol kleine kriebelbeestjes?? Kun je je dat voorstellen? Dat zou je krijgen als je onze darmwand helemaal plat zou strijken. De afmeting van een tennisveld vol beestjes, de zogenaamde darmbacteriën. Allemaal samen noemen we ze de darmmicrobiota, meer bekend als de darmflora.

Dit klinkt voor veel mensen vast al bekend, maar wat veel mensen nog niet weten is hoe ontzettend belangrijk die darmflora is. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat ziekte en gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk voor een groot deel afhankelijk is van de darmmicrobiota.

Dus hoe je je voelt hangt af van je buik??! Een onderbuikgevoel hebben, vlinders in je buik, en gespannen buik voor een examen, we weten eigenlijk allemaal dat je gevoel veel te maken heeft met je buik.

Dat je echter vatbaarder bent voor depressies als je darmflora uit balans is, is voor veel mensen nog niet bekend. . Mensen die depressief zijn of die zich minder gelukkig voelen missen bepaalde bacteriesoorten in hun darmen. Het is een ontdekking van de Belgische bio-informaticus Jeroen Raes. In zijn onderzoek vergelijkt hij de darmmicrobiota van drie groepen mensen, ruim 1000 Belgen en ruim 1000 Nederlanders en een groep mensen met een zware depressie, die in een Belgische kliniek verbleven.

Opvallend was dat er twee bacteriestammen zeer weinig aanwezig waren bij de mensen die van de huisarts een diagnose depressie hadden gekregen. Ook in de groep uit de kliniek waren deze twee stammen zeer weinig aanwezig. In een groep mensen die hun leven juist als bijzonder fijn ervoeren en aangaven gelukkig te zijn, waren deze twee stammen wel volop aanwezig. Het gaat hier om de  bacteriestammen Dialister en Coprococcus. Het verband tussen depressie en je darmflora is hiermee aangetoond. In de toekomst zal er waarschijnlijk een speciaal probioticum worden ontwikkeld voor mensen met depressies, zover is het helaas nog niet.

Maar…..je darmflora gezonder krijgen kunnen we allemaal, daar kun je vandaag al mee starten.

Om een gezonde darmflora te krijgen en behouden is gezonde verse voeding, met veel groenten, fruit, zaden en noten, en veel vezels met name uit groenten en fruit heel belangrijk. Het drastisch verminderen van suikergebruik en bewerkte voedingsmiddelen is een eerste vereiste, omdat deze zo bewerkt zijn dat er nauwelijks voedingsstoffen meer in zitten.

Als je darmflora al verstoord is, wat door vele factoren kan komen, is een goed probioticum een eerste stap. Zeker bij een antibioticakuur moet een probioticum worden gebruikt. Antibiotica breekt alle slechte, maar ook goede bacteriën af. Laat je wel goed adviseren voor je een probioticum koopt, er worden heel veel verschillende probiotica verkocht en ze zijn lang niet allemaal goed.

Ook prebiotica, dit zijn onoplosbare vezels, waar je goede darmbacteriën van smullen en kunnen vermeerderen zijn erg belangrijk. Prebiotica komt voor in de vorm van inuline in bijvoorbeeld groene bananen, rauwe aardappel en knoflook. Ook de zogenaamde GOS en FOS leveren prebiotica en zijn zeer belangrijk voor een goede darmflora. Deze onoplosbare vezels zijn te vinden in bijvoorbeeld ui, prei, asperges. Het drinken van voldoende water is erg belangrijk als je meer onoplosbare vezels aan je voeding gaat toevoegen!

Als je echt drastisch je voedingspatroon wilt gaan aanpassen kan het verstandig zijn dit te doen onder begeleiding van een gewichtsconsulent of diëtist.