De warmte van de koude douche

Een koude douche als straf, een koude douche om af te koelen als je driftig bent, de koude douche krijgen als bedrijf.

Niks dan rottigheid zo’n koude douche….

Ik houd niet van kou, van mij mag het altijd zomer zijn, mijn hele lijf kan blokkeren als het kwik onder nul daalt. En zelfs na een hete sauna deed ik altijd maar 1 teentje onder de koude straal.

Nee, geef mij maar warmte! Oké, een paar daagjes kou rond Sinterklaas en Kerst, omdat het zo gezellig is. Maar daarna weer 20 graden alstublieft J

Maar toen vertelde een vriendin mij dat een koude douche heel goed voor je is! Het zou je weerstand enorm verhogen. Aangezien ik wat kwakkelde met vermoeidheid en dipjes in mijn sportprestaties, besloot ik het te proberen.

Wat een geluk had ik dat het de eerstvolgende dag superwarm was en ik ook nog had hardgelopen, ik was dus oververhit. Kom maar op met die koude douche… en daar ging ik. Knop helemaal omdraaien naar ijskoud, en ik dacht; nou dat valt mee, totdat het warme water door de leidingen heen was en het water ijskoud werd. Brrrr, ik hiel mijn adem in en hield vol, enkele minuutjes en toen gauw eruit. En wat er dan gebeurt is wonderlijk, je wordt heerlijk aangenaam warm van binnen en buiten en dat nog voor het afdrogen. Echt als een warme deken, ik bleef gewoon een poos staan genieten van het fijne gevoel.

Dat is het eerste dat mij verbaasde, daarna ervoer ik een enorme energie boost in plaats van het lome gevoel dat je hebt na een warme douche.

Na deze ervaring was ik toch echt benieuwd wat de gezondheidsvoordelen van de koude douche nu echt zijn, en ik kwam veel tegen!

Hier een opsomming van de belangrijkste voordelen:

Koud douchen geeft energie. (ja, die had ik gemerkt)

Je witte bloedcellen nemen in aantal toe, de witte bloedcellen regelen je immuunsysteem en vechten tegen ziekte indringers. Het koude water zorgt voor een stressreactie en prikkelt tijdelijk het immuunsysteem. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker.

Door middel van koud douchen wordt je bloedcirculatie beter, dit is zeker voor mij belangrijk, want ik ben gezegend met ijskoude voeten en handen, een betere circulatie is dus heel fijn!

Een koude douche stimuleert de aanmaak van bruin vet, dit is het goede vet dat je lichaam warm houdt en zorgt voor een snellere verbranding. Voor het sporten koud douchen is een goed idee als je wil afvallen, omdat je verbranding dan al sneller gaat tijdens het sporten. Maar ook de koude douche op zich is al een goed idee als je wil afvallen.

En als klap op de vuurpijl werkt het ook nog als natuurlijk anti depressie middel, door de plotselinge kou maakt je lichaam endorfine en adrenaline aan, die hebben niet alleen een oppeppende werking – ze geven je meer energie om beter met de situatie om te gaan – maar hebben ook een opwekkende werking.  

Dus laat maar staan die kop koffie als oppepper, maar neem een koude douche!

Zelf ben ik erg benieuwd hoe het koud douchen mij gaat bevallen als het winter is, want dan is de drempel wel erg hoog om onder die ijskoude straal te gaan staan. Ik ben wel overtuigd van de positieve uitwerking, al is het alleen al om die enorme energie die ik voel na die koude douche.

Ik ga er zeker mee verder en wie weet schrijf ik hier in de winter nog eens wat over J